You are here: Home » Bolig » Velg riktig stige

Velg riktig stige

Stigen har en lang og interessant historie, og har gjennom tidene vært tilgjengelig i mange ulike materialer. Nå for tiden er det likevel bare ett materiale som gjelder, og det er naturligvis aluminium. Aluminium er så mye lettere enn tre og stål at du alltid gjør jobben enklere for deg selv ved å velge aluminium, med mindre du har spesielle behov som tilsier at en trestige passer bedre. Det kan for eksempel være innendørs, hvis du trenger en stige opp til loftet.

Stiger av stålrør kan også ha anvendelse, men da har du forhåpentligvis med deg noen som kan hjelpe med å bære stigen. Denne typen er vanligvis heller ikke så fleksibel eller stabil som en stige i aluminium. Et siste alternativ er glassfiberstigene som vanligvis bare brukes i spesielle situasjoner der det er avgjørende at stigen ikke leder strøm, men tre heller ikke er noen god løsning.

Det er visse utfordringer knyttet til sikkerheten når man skal bruke stige, og det har fått enkelte til å investere i lift eller lignende innretning til bruk i utendørs vedlikeholdsarbeid. En slik lift er imidlertid både dyrt og tungvint i forhold til bare å gjøre det på gamlemåten med stige, og dersom man er forsiktig og bevisst på sikkerheten skal det godt gjøres å skade seg.

Hvor lang stige man trenger, er selvfølgelig avhengig av hvor stor boligen er. Har man bare en etasje, vil det neppe noen gang være behov for en stige (finn her) som er mer enn 3 meter lang. Her kan man velge en lett enkel stige, og prisen er vanligvis langt fra avskrekkende. Slike stiger koster gjerne rundt 1 000 kroner, litt mer, hvis du vil ha noe som er ekstra sterkt og stødig.

Har man to eller tre etasjer, er det litt mer krevende å vite hva man skal velge. Her finnes det i dag veldig mange varianter å velge mellom, som regel da justerbare, doble stiger. Denne typen består av to stiger som hektes sammen slik at man kan få den høyden man ønsker. Dersom man skulle ha behov for det kan man til og med ta stigene fra hverandre og bruke dem hver for seg, for eksempel hvis en kompis eller et familiemedlem skal hjelpe til med en maleoppgave.

Disse stigene koster fort noen tusen, særlig hvis du går for en stige med god kvalitet og stødig, varig konstruksjon. Da har du imidlertid en stige som vil vare livet ut og kanskje gå i arv til neste generasjon.