You are here: Home » Økonomi » Refinansiering – en innføring.

Refinansiering – en innføring.

Mange klør seg i hodet når de hører ordet refinansiering. Det er ikke et ord man bruker i dagligtalen, men det er minst like viktig som for eksempel ordet privatøkonomi. For mange kan det å refinansiere sin gjeld være redningen fra å drukne i smålån og gjeld. Det kan også gjøres med de store lånene man har, som for eksempel boliglån eller billån. Alle mulige lån kan refinansieres, og følgende kommer en liste over hva refinansiering er, og nyttige tips du kan trenge dersom du vurderer å refinansiere din gjeld:

  • En type for refinansiering er å forhandle frem nye betingelser på eksisterende lån man har i en bank, det er veldig vanlig å gjøre dette med boliglånet dersom økonomien har endret seg over flere år.
  • Det er også mulig å refinansiere sin gjeld ved å flytte lån over til en annen bank. Dette kan i mange tilfeller være lurt, fordi man kan få mye bedre betingelser hos andre banker.
  • Å refinansiere sin gjeld kan i andre tilfeller handle om å samle alle lån, enten de er store eller små, i samme bank. På denne måten kan man få veldig gode betingelser på all gjelden man har som samlet sum, fordi dette til sammen utgjør et stort hele.
  • Det lønner seg som regel ikke å ha mange lån eller stor gjeld fra kredittkort eller forbrukslån, fordi betingelsen på disse typer lån som regel ikke er spesielt gunstige. Det kan som regel være en enkel løsning der og da, fordi man får det man ønsker, men i det lange løp vil dette bli veldig dyrt. Derfor er det bedre å samle alle lån på et sted, og kvitte seg med kredittkort og smålån.
  • Ta deg god tid. Når du skal undersøke mulighetene for refinansiering, er det viktig å ta seg god tid og ikke stresse, fordi dette kan føre til at man tar forhastede beslutninger, og kanskje velger et alternativ som ikke er det beste men kan få.
  • Undersøk nøye og forsøk å sette deg godt inn i hva det vil si å refinansiere din gjeld. Det kan lønne seg å samtidig sette opp et budsjett med en oversikt over både inntekter og utgifter. På denne måten vil du ha god oversikt over din private økonomi, og det blir dermed enklere å se hvor man kan spare inn penger.
  • Dersom du er usikker eller ikke skjønner hva alt dette dreier seg, bør du g til banken og spørre. I banken vil du få eksperthjelp, og svar på at du lurer på.