You are here: Home » Mat » Vi må endre matvanene våre

Vi må endre matvanene våre

I dag må vi endre matvanene våre mye, dersom vi skal vi klare å redusere de menneskeskapte klimaendringene samt redusere vårt enorme negative trykk på miljøet vårt. Hvorfor må vi endre matvanene våre, spør du? 

Mye av årsaken er hvordan vi, spesielt i den rike industrielle verden, produserer maten vår. Vi legger store beslag på arealer, monokultur truer det biologiske mangfoldet, sprøytemidler dreper insekter og forgifter vannene. Det effektive landbruket utarmer rett og slett jorden vår.

Dyrevelferd er også blitt et viktigere aspekt. I framtiden vil vi kunne få det vanskeligere med å dyrke mat til en økende befolkning grunnet ekstremvær som tørke og flom, men skal vi kunne fortsette med landbruk må vi spille på lag med naturen.

Reduser forbruket av kjøtt

Noe av det beste du kan gjøre er å redusere hvor mye kjøtt du spiser. For mange er det veldig drastisk, men det er ikke så ille som det høres ut. Du kan velge å bli vegetarianer eller veganer. 

En vegetarianer spiser ikke kjøtt, men kan spise produkter fra dyr som melk og egg. En veganer spiser ingenting fra dyreriket. For å gjøre en positiv forskjell trenger du ikke å kutte ut kjøtt helt, men du kan innføre en eller flere grønne middager i uken. Kanskje kan du også slutte å spise kjøtt til frokost og lunsj.

Undersøkelser viser at nordmenn tror at de spiser mindre kjøtt enn hva de faktisk gjør, men det er fordi de ikke regner med kjøttdeig og kjøttpålegg. Skal du gjøre en positiv endring for miljøet må du se på alle matvanene dine.

Kjøtt – en klimasynder

Hvorfor har kjøtt blitt en klimasynder? Mye av grunnen ligger i hvordan det blir produsert. Husdyrene våre tilbringer det meste av livet sitt inne i store haller, og disse hallene gjør krav på mye areal. 

Mye av maten vi produserer, som korn, blir ikke menneskemat, men dyrefor. Dette tar også opp mye arealer, og er i tillegg ekstremt ineffektivt. Istedenfor at dyrene nyttiggjør beiter, spiser de mat mennesker kunne spist og utmarka gror igjen. 

Husdyrene spiser også mye kraftfor som inneholder soya, og i U-land blir regnskogen hugget ned for å gjøre plass til soyadyrking. I soyadyrking blir det også brukt enorme mengder med sprøytemidler, soyaen er ofte genmodifiserte for å tåle mye sprøytemidler.

Det er mye penger å spare ved å redusere kjøttforbruket ditt, som er en ekstra fordel. Det er også knyttet flere helsegevinster knyttet til å spise mer grønt.

Her er noen tips til hvordan du kan begynne å redusere kjøttforbruket ditt i hverdagen:

  • Kutt ut kjøttpålegg. Skal du lage ostesmørbrød kan du for eksempel bruke tomater istedenfor skinke.
  •  Lag smoothier og supper til frokost og lunsj.
  •  Søk etter inspirasjon på nett, hos venner og familie.
  • Delta på veganske matkurs.
  • Innfør en eller flere grønne middager i uken.
  • Kjøp veganske matprodukter i butikken.
  • Når du skal spise ute, bestill vegetarmat.
  • Bruk mer penger på kjøtt av god kvalitet, legger du mye penger i det sløser du heller ikke med det.