You are here: Home » Økonomi » Slik får du kontroll på økonomien din

Slik får du kontroll på økonomien din

De fleste av oss kjenner til det. Du får følelsen av at du bruker for mye penger, og økonomien har kommet litt ut av kontroll. Da er det viktig å få gjort noe med saken før det er for seint. Det første du bør gjøre er derfor å sette deg et mål for økonomien din, og hva du ønsker å oppnå. Skal du ha en sunn økonomi er det viktig at du har flere inntekter enn utgifter, slik at du får lagt penger til side hver måned. La oss først se på det viktigste, nemlig dine inntekter og utgifter.

Inntekter og utgifter

Du bør lage deg en oversikt over pengestrømmen din, det vil si hva som kommer inn og går ut. Da får du stålkontroll, og det beste er å sette det opp i et budsjett. Bruk gjerne en av de mange malene som finnes på nettet slik at det blir mer oversiktlig. Du har helt sikkert en nettbank, og denne kan hjelpe deg med å få oversikt. Ved å gå gjennom alle dine posteringer og pengene du har brukt de foregående månedene, kan du få oversikt over dine utgifter og forbruket ditt. Plasser utgiftene i budsjettet, og summer hva du har brukt av penger på mat, klær, reiser, ting til hjemmet og andre utgifter du kun har en gang i blant.

Budsjettet bør ha poster som husleie/boliglån, strøm, nett, dagligvarer, bilutgifter, klær, ferie/fritid samt diverse. Jo mere du får brutt ned forbruket og utgiftene dine, desto bedre kontroll får du. Inntektene dine må selvsagt også med i budsjettet, og her bør du holde deg til de inntekter du vet du har. Legg også til eventuelle stønader som barnetrygd eller andre inntekter du har fra det offentlige.

Hold budsjettet oppdatert

Det er sjeldent at inntektene endre seg i løpet av et år, men utgiftene har det gjerne med å variere. Det er derfor viktig å holde budsjettet ditt oppdatert. Ta det frem hver måned for å se om du har fulgt det, og foreta eventuelle justeringer. Da har du god kontroll. Du ser også raskt hvor mye du har til overs hver måned, slik at du kan sette penger til side på en bufferkonto eller en egen sparekonto. Det er alltid kjekt å ha penger når man skal kjøpe større ting eller det plutselig dukker opp en uventet regning.

Når det gjelder større innkjøp kan det til tider være en fornuftig løsning å låne penger på dagen hos et finansieringsselskap, og betale et mindre beløp hver måned. Da beholder du din buffer/oppsparing. Om du ser at det er vanskelig å få lagt penger til side, så se litt på hvor du kan kutte utgifter. Tenk på at hvis du kjøper kaffe hver dag på vei til jobben, så koster det deg faktisk 10 000 kr i året. Det er ofte også dyrt å handle i butikken uten handlelapp. Du kan derfor gjøre det til en vane å skrive handleliste, og kjøpe butikkenes egne merkevarer når du kjøper standardvarer.

Med litt vilje er det faktisk rimelig enkelt å få god kontroll på økonomien sin, noe du helt sikkert vil bli mest fornøyd med i det lange løp.