You are here: Home » Helse » Sunne vaner som kan påvirke søvnen din negativt

Sunne vaner som kan påvirke søvnen din negativt

Søvnsyklusen i kroppen din er dypt innkodet i cellene dine. Hver av cellene dine har en døgnrytme, noe som er aktivitetsmønsteret som regulerer kroppens metabolisme, og den gjør kroppen din våken eller trøtt på bestemte tider i løpet av dagen. Vitenskapen avslører fortsatt ny vitenskap om døgnrytmen. Vi vet for eksempel at ting som “jetlag” og skiftarbeid forstyrrer kroppens naturlige døgnrytme, fordi man gir motstridende og forvirrende signaler om når man skal sove til kroppen. Disse vaner ses vanligvis som usunne, men er noen ganger uunngåelige, og det viser seg at noen såkalte sunne vaner kan påvirke søvnen din negativt ved å forstyrre kroppens indre klokke.

En forstyrret døgnrytme kan gjøre ganske mye skade på helsen din – ikke bare søvnen din. Studier har knyttet forstyrret døgnrytme til høyere risiko for angstlidelser. Din sovesyklus er viktig for mer enn bare din hvile – men når du er våken klokken 2 på natta, virker det sannsynligvis som det viktigste i verden.

Å være «god» hele uka og sove når helga kommer
Mange av oss føler at vi hvis vi «oppfører oss» hele uken og våkner opp og sovner samtidig, har tjent inn noen forstyrrelser i løpet av helga. På helga blir det sene festkvelder, kveldstrening, og dags til å sove ut under lange, luksuriøse morgener. Dessverre drives kroppens døgnrytme på regelmessighet, selv i helgene. Derfor kan disse avslappende vaner gjøre folk mer søvnige og forstyrre døgnrytmen din enda mer.

Norske og svenske søvnforskere bemerket for nylig at søvnrytmen må opprettholdes gjennom hele uken for å holde kroppen sunn. Å kompensere for søvn man ikke fået i løpet av uken kan man rett og slett egentlig ikke gjøre. Så prøv å få kvalitets søvn i løpet av uken, for eksempel ved å kjøpe noen koselige sengetøy fra georgjensen-damask.no.

Å trene for sent eller for tidlig på dagen

Regelmessig trening bidrar til å regulere stoffskiftet og setter din døgnrytme, men det viser seg at den tiden på dagen hvor du svetter, kan ha effekt på hvor våken du føler deg. Det er ikke overraskende at det ikke er anbefalt av eksperter å jobbe sent på kvelden, da det har en tendens til å øke hormoner som har å gjøre med våkenhet og vil holde deg oppe senere. Men å trene tidlig om morgenen er ikke heller det beste alternativet da det gjør deg sliten til resten av dagen. Så det handler om å finne den rette balansen. Ta en titt på helsebane.no om du vil lese mer interessante artikler om helse og livsstil.